Uzmanlar yeni doğan bebeklerde doğumsal tıkanıklığa bağlı olarak birkaç hafta içinde ortaya çıkan gözyaşı tıkanıklığı çoğunlukla zaten ve uygun yapılan gözyaşı kesesi masajı ile birkaç ayda açılabildiğine dikkat çekiyor. Bu periyotta kese içinde akım olmadığını belirten uzmanlar sık sık enfeksiyon ve bunun sonucunda kese bölgesinde şişlik, beğenilen çapaklanma, sulanma meydana gelebildiğine, bu durumda da erken müdahalenin kıymet taşıdığına vurgu yapıyor.
Masaj yapılması değerli
Gözyaşı kanalı tıkanıklığının beğenilen sulanma, çapaklanma, kese bölgesinde şişlik üzere belirtilerle kendini gösterdiğini lisana getiren Op. Dr. Ayşe Dolar Bilge, bu süreçte bebeğe öncelikle bir yaşına kadar masaj uygulanması gerektiğini ve göz tabibi tarafından gösterilen masajın günde 3-4 defa tekrarlanarak bebeğe bir yaşına kadar uygulanması gerektiğini belirterek, “Ayrıca bebeğe yaklaşık bir yaşına kadar cerrahi müdahale çoklukla önerilmez. Enfeksiyon durumunda antibiyotikli damla kullanılması gerekebilir” dedi.
Müdahale için geç kalınmamalı
Op. Dr. Ayşe Dolar Bilge, şikayetlerin bir yaşına gelindiğinde düzelmemesi durumunda geç kalınmadan sondalama sürecinin yapılması gerektiğini söyleyerek “Aileleri çoklukla genel anestezi altında yapılması huzursuz etmektedir lakin anestezi mühletinin hayli kısa olması, günümüzün gelişen anestezi şartları düşünüldüğünde, süreç çocuk açısından risk oluşturmaz. Tam bilakis yapılması gereken kademelerin vaktinde yapılmaması, çocuğu ileride daha şiddetli cerrahi süreçlerle karşı karşıya bırakır. Birinci sondalama süreci yüksek muvaffakiyet oranına sahiptir. Birinci sondalama sürecinin başarısız olması durumunda, tekrar sondalama ya da tüp takma süreci uygulanmalıdır ve bu süreçlerin vaktinde yapılmaması durumda geçirilen enfeksiyonlar sürecin muvaffakiyet oranını düşürmektedir. Bu sürece girmiş hastaya DSR denilen ameliyatın yapılması gerekebilir” dedi.
1 yaşına kadar açılmayan tıkanıklıklara ameliyat gerekli
Bir yaşına kadar tüm tedavilerle kanal açılmazsa tıkanıklığın, müddeti ortalama 5 dakika süren, ameliyatta rastgele bir kesi yapılmadan, ağrısız ve kansız olarak gerçekleştirilen probing denilen operasyonla açılabildiğini söyleyen Op Dr. Ayşe Dolar Bilge ameliyatın yapılma formu hakkında şu bilgileri paylaştı: “Probing sürecinde anestezi altında göz yaşı yollarına yerleştirilen probing ile açılmamış olan zar açılır. Ameliyatta rastgele bir kesi yapılmaz, ağrısız ve kansızdır. Ameliyat sonrası göz kapatılmaz, 1 hafta damla kullandırılır. Probing sürecinin muvaffakiyet oranı yüksektir. Birinci sondayla açılmayan olgulara 2 ay sonra ikinci sondalama yapılabilir, tekrar açılmazsa göz yaşı yollarına tüp takılması gerekebilir. Tüp 3 ay yerinde bırakıldıktan sonra alınır. Geç kalınan, tekrarlanan sondalama ve tüp takılması teşebbüslerine karşın açılmayan olgulara DSR denilen ameliyat gerekir. DSR ameliyatı sonrasında her hastada tüp takılması gerekmez, takıldığı durumda, poliklinik koşullarında birkaç hafta sonra çıkarılır. Çıkarılması ağrılı bir süreç değildir. Erişkin gözyaşı kanalı tıkanıklığında da sıklıkla uygulanan formül cilt kesisi yoluyla yapılan DSR ameliyatıdır.”